Депутати от ГЕРБ искат да се включат в БАСТА, заяви Мирослав Найденов
Депутати от ГЕРБ искат да се включат в БАСТА, заяви Мирослав Найденов / снимка: БГНЕС, архив
БАСТА даде заявка за участие в управлението
66714
БАСТА даде заявка за участие в управлението
  • БАСТА даде заявка за участие в управлението

Част от депутатите на ГЕРБ искат да се присъединят към новата партия БАСТА. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов по време на учредителния конгрес на партията.

Той уточни, че се водят разговори и към момента с депутати от ПГ на ГЕРБ. Найденов водил персонални разговори с всеки от тях, като част от депутатите са изразили желание да се отцепят от партията.

Цветанов отричаше тези твърдения досега. По думите на Найденов обаче депутатите от ГЕРБ в 42-то Народно събрание са принуждавани от Цветан Цветанов да подпишат клетвени декларации, че няма да напуснат парламентарната група.

В замяна им е обещавано министерско място при следващо управление на партията.

По-рано днес отцепници от ГЕРБ поставиха началото на партия БАСТА - Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията. Началото на конгреса на партията постави актьорът от „Шоуто на Слави" - Краси Радков. Той влезе в образа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му - Цветан Цветанов. В ролята на Бойко Борисов актьорът представи пренаписаните Божи заповеди, които намалявал на 9.

„Искам да ви прочета 10-те божи заповеди, които аз направих 9: Аз съм Бойко, ГЕРБ твой, да нямаш други министър-председатели, освен мен. Не ставай кумир на Бареков, защото после ще ти извадят 300 000 бюлетини от Костинброд; не изговаряй напразно името на главния прокурор, защото не знаеш кога ще опреш до него", бяха част от заповедите, изчетени от актьора.

В Съвета на ветераните на новата партия влизат добре познатите имена на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и депутатите от миналия парламент - Емил Димитров, Иван Петров, Павел Димитров и Недялко Недялков.

В редиците на партията е и уволненият по времето на ГЕРБ транспортен министър Александър Цветков.

Отцепниците признаха, че в регионалните структури на ГЕРБ имало желаещи да преминат в редиците на БАСТА, но са били заплашвани.

„Бройката на бивши членове от ГЕРБ тук е повече от 300 души. Не ги делим на такива, които са от ГЕРБ, и на други. От днес нататък се надявам да бъдат членове на БАСТА. Цветанов е накарал депутатите да подпишат декларация за лоялност. Обещавали са им да бъдат министри в следващото правителство, така че кабинетът трябва да е поне от 100 човека. Вчера имаше опит за натиск в Благоевград, звъняли са им да напомнят за тази декларация. Но това не са начините, това не е някаква мафиотска структура. Волеизявлението им да напуснат партията е свободен акт и когато го направят, не може да има нещо, което да ги възпира", обясни Найденов.