Депутат от БСП: Честита победа в Третата кримска война!
Депутат от БСП: Честита победа в Третата кримска война! / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички православни славяни трябва да се поздравим с победата в Третата кримска война. Това заяви депутатът от БСП, член на външната комисия в Народното събрание, председател на движение "Русофили" и издател на в. "Дума" Николай Малинов в предаването "Референдум" по БНТ.

"Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса", каза той, цитиран от vesti.bg.

"Аз не си спомням последните 1000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило", каза още Малинов.

Не съм чул България все още да има официална позиция, добави депутатът.

Според него има една проамериканска позиция, има една проруска позиция и той смята, че всички трябва да се обединим около пробългарската позиция. Трябва да видим къде е защитен българският интерес, смята Малинов.

Изказването на Николай Малинов предизвика остри реакции във "Фейсбук", тъй като думите му могат да бъдат изтълкувани като заплаха за военни действия на Балканския полуостров и срещу България. Според коментарите в социалната мрежа подобни изказвания са знак за бъдещо поведение на БСП и българските власти при рестартиране на Студената война и издигане на нова Желязна завеса.

В ефира на БНТ дипломатът Бойко Ноев каза, че това, което е важно и се наблюдава, е, че покрай кризата в Крим се получават и нови разделителни линии на българската политическа сцена. "Нашето общество в момента е доста изнервено, ситуацията е доста критична", каза той. Според него тези разделения, които биха се появили покрай кризата в Украйна, създават опасност за допълнително отслабване на държавата.

Народният представител от ГЕРБ Джема Грозданова заяви, че не очаква скоро българският парламент да приеме ясна позиция. Според нея българският народ не знае каква е нашата позиция за Украйна. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепят териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Междувременно Народното събрание, което все още няма единна позиция по казуса, не включи в седмичната си програма разглеждане на проект за декларация за кризата в Украйна.

Източник: Vesti.bg