Делата за държавния резерв ще бъдат ускорени
Делата за държавния резерв ще бъдат ускорени / netinfo

Над 700 дела за източване на държавния резерв са образувани в прокуратурата. Нарушенията са за последните 5-6 години, съобщи вицепремиерът Емел Етем.

Министър Етем каза, че е получила уверение от главния прокурор Борис Велчев, че делата за случаи на източване на държавния резерв ще бъдат ускорени. Във Велинград, където се провежда семинар на тема: „Власт и медии по време на криза”, министърът по бедствия и аварии съобщи, че до 15 юли междуведомствена работна група трябва да се произнесе как да се промени структурата на дирекция „Държавен резерв” и военновременни запаси. Според нея трябва да се прецени и финансовата страна, защото за поддръжка на базата на Държавния резерв се плащат 15 млн. лева годишно.

До 15 юли трябва да има резултат от проверката на 8 договора за 121 млн. лева, сключени с посредничеството на Стоковата борса от уволнения на скоро началник на Държавния резерв ген. Димитър Димитров.

Министър Етем каза още, че Народното събрание трябва да реши дали да има национална гвардия, която да оказва помощ при бедствия и аварии.

Идеята беше лансирана миналата година след наводненията в страната, а скоро отново беше предложена от президента Георги Първанов.