/ Thinkstock/Getty Images
От детската кухня, приготвяла храната за градините, откъдето идват оплакванията, са категорични, че инфекцията не е тръгнала от тях
Няколко деца от столични детски градини са били заразени със салмонела. Те се хранили от една и съща кухня, съобщава NOVA. Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните проверяват случая.
 
Преди дни 4-годишно момче се почувствалo зле. Заради силни болки и обезводняване детето било прието в болница. Лекарите установяват, че момчето се е заразило със салмонела.

25 април: 14 положителни проби за салмонела в детска градина „Бреза“
 
„Информирахме детската градина и в същото време започнаха да идват сигнали, че и други деца са със салмонела. Това ни наведе на мисълта, че всичко идва от детската градина”, каза пред Нова майката на детето.
 
Не след дълго станало ясно, че оплаквания има и от други детски градини. Всички те имат сключен договор с една и съща детска кухня.

Изтеглят заразени със салмонела детски храни от 83 страни
 
От детската кухня, в която е приготвено менюто, са категорични, че инфекцията не е тръгнала от тях. „Салмонелата се унищожава при 15-20 минути на 180 градуса. Няма как да е останало каквото и да е”, обясни Дора Цветанова от детската кухня. И допълва: "Случаите, ако са от нашата храна, щяха да са много повече. Това са единични случаи и става въпрос за случайност. Контролът е много строг тук”.

„В нашата детска градина са най-малко девет деца, в останалите градини също, какво пак гледаме статистика, чакаме да станат 300-400 деца, за да се сети някой”, пита Любка - майка на 4-годишното дете, попаднало в болница. От детската градина, която посещава синът й, са категорични, че нямат вина за заразата.

Кантарджиев: Системата за контрол на инфекциите е унищожавана в интерес на бизнеса
 
Случаите на салмонела потвърдиха и от Регионалната здравна инспекция. Контролните органи са взели всички необходими проби и се очакват последните резултати. „В момента продължава проучването и на този етап нямаме още отговор каква е причината за инфекцията и кой е източникът”, заяви д-р Ирина Гайтаневска от Регионалната здравна инспекция.
nova.bg