Дариткова: Персоналното здравеопазване да не минава през пръстов отпечатък
Дариткова: Персоналното здравеопазване да не минава през пръстов отпечатък / снимка: БГНЕС

Идеята за персоналното здравеопазване не трябва да минава през персоналния пръстов отпечатък, а по скоро медицината на бъдещето чертае съвсем други изисквания. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова, цитирана от БГНЕС.

Дариткова обясни, че няма нито нова, нито стара информация от Министерство на здравеопазването относно пръстовите отпечатъци и не е видяла нито една разработка по темата персонален пръстов отпечатък.

„Трябва да бъдем убедени в ефективността на тази идея. Свидетел съм на една изключителна активност от страна на здравното министерство, генерират се идеи, които се опитвам да проследя във времето. За съжаление резултатът от тези идеи не винаги е налице и започвайки много неща наведнъж, няма да успеем да стигнем до целта. По-скоро ще разпилеем усилия и затова в момента трябва да фокусираме усилията си първо, върху пакетите, които трябва да видим и второ, върху бюджета за следващата година, за да гарантираме системата на здравеопазване", убедена е Дариткова.
Според нея оттам нататък системата за усъвършенстване на информационно-комуникационната система за НЗОК има време да бъде дискутирана и всичко, което се случва оттук нататък трябва да се фокусира върху сериозен анализ.

Тя поясни, че относно основния и допълнителен пакет няма никаква официална информация. „Очаквам вече като официален документ да го видим, качен на страницата за обществено обсъждане и съответно Комисията по здравеопазване да има възможност да бъде информирана, защото темата е на ниво конституционен съд дали е противоконституционно разделянето на пакетите и е вече в ход", каза Даниела Дартикова.

Освен това, тя изрази мнение, че чекирането с лични карти в болниците като система е недостатъчно.

Източник: БГНЕС