Данък Здраве става 8 процента
Данък Здраве става 8 процента / netinfo
От догодина се увеличават с 2 процента здравните вноски – това реши на заседание в Разград Парламентарната комисия по здравеопазване. 8 процента става данък "Здраве", три закона в областта на здравеопазването ще бъдат изменени през есенно-зимната сесия на Народното събрание, съобщи председателят на комисията Борислав Китов.

Законът за здравето, за лечебните заведения и за трансплантацията са трите нормативни документа в областта на здравеопазването, които ще обсъжда парламентът през есенно-зимната си сесия. Трудово експертните лекарски комисии ще бъдат диференцирани по отношение на три възрастови групи на пациентите – за деца до 16 години, за хора в трудоспособна възраст и за пенсионери, обясни Китов.

Ще бъде облекчена работата на ТЕЛК-овете и по отношение на някои от тежките заболявания, за които няма да се налага да се актуализират на определени периоди експертизите, а ще се признава първоначалният им вариант.

Демонополизация на здравната каса не на застрахователен, а на здравно-осигурителен солидарен принцип е друго от решенията на здравната комисия, прието след дебат с представители на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Едва ли от догодина ще има частни здравни каси, защото няма административен и информационен капацитет, обясни Китов.

Здравната вноска да стане от 2009 г. 8 процента са се договорили още трите институции. Административно закриване на болници няма да има, категоричен бе още Китов. Щели да се завишат критериите, според които Здравната каса сключва договори с лечебните заведения, за да отговарят на европейските изисквания. Ако не се подпише договор, собствениците на болници ще решават как да процедират, каза Китов.