Даниел Вълчев
Даниел Вълчев / БГНЕС, архив
Борбата с корупцията не е само борба с последиците, заяви за Дарик ръководителят на инициативата „Юридически барометър” Даниел Вълчев. Според него антикорупционният закон е насочен точно срещу последиците, тъй като той единствено осветлява имуществото на хора в корупционен риск. Важно е да има практики, които залагат на лично отношение на административните ръководители в съдебната система, на наблюдение и контрол върху служителите, изтъкна Вълчев и добави, че като цяло в българското общество има търпимост към корупцията.

Лозан Панов коментира плановете за създаване на нов орган за борба с корупцията

Най-важното в борбата с корупцията е да се намерят тесните места в законодателството, които позволяват еднолично взимане на решения без ясни правила, заяви за Дарик ръководителят на инициативата „Юридически барометър” Даниел Вълчев. Той добави, че личното отношение също играе ключова роля, а българите вече са свикнали с корупцията. Приемането на антикорупционен закон не е решаващо, изтъкна Вълчев.
 
Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

"Това, което такъв закон може да реши, е единствено да осветли имуществото на лица, които са в корупционен риск и по този начин те да не бъдат стимулирани, просто казано, дори да откраднат, да не могат да ги харчат нещата. Това е смисълът на този закон. Ако пък имат имущество, което е неправомерно придобито, съответно то да им бъде отнето. Но борбата с корупцията не е само в последиците. Най-важното е един преглед на законодателството, за да се види къде са тесните места", каза той и обясни фигуративно "Аз стоя на врата и решавам дали да Ви пусна, дали да не Ви пусна и това зависи само от мен без никакви правила. Това е вече тясно място с много силен корупционен натиск".
 
Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно

Даниел Вълчев добави, че е важно административните ръководители в съдебната система да наблюдават служителите си и упражняват личен контрол. Пример за това са магистратурите в Германия, посочи той и добави, че в България ръководителите най-често премълчават, дори да подозират нередност. Има обществена търпимост към корупцията, смята Даниел Вълчев. "Ние трябва да си признаем: българинът свикна с корупцията. Аз съм действащ адвокат освен всичко друго. Нерядко идват хора, които казват "Разбрахме, че по еди-кой си начин става работата, ако може така. Тоест българинът иска да си реши въпроса и да не излезе, че е така по-смотан - с извинение за израза - от другите, които си решават въпроса, той търси начин, тоест той се съгласява с корупцията", коментира Даниел Вълчев.

Радев каза, че не му е самоцел да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган

Даниел Вълчев, който представи 15 брой на изследването на правовия ред „Юридически барометър”, заяви, че продължават да са твърде чести законови изменения. 80 процента от законите се променят още през първата година от обнародването им, изтъкна той. Акцент в новия „Юридически барометър” е създаването на Европейска прокуратура, чийто старт ще съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.