/ БГНЕС
Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева даде подробни данни пред медиите за планираното преместване на украинските бежанци от хотелите и базите по морето към вътрешността на страната.

„От планираните 250 души, които да тръгнат от Варна, днес се качиха на влака едва 5. От планираните 300 от Бургас, се качиха само 57 души.  Динамиката се променя през 15-20 минути, получаваме информация от хотелиери, от украински граждани и техните организации, също така и през екипите, които са на терен, че определени хора или се отказват, други - че няма да изчакат и планират да тръгнат със собствен ход в някаква посока. Имаше и украински граждани, които заявиха, че на 1 юни напускат България”, каза Тошева и допълни, че за последните 24 часа страната ни са напуснали над 5200 бежанци.

"По-голямата част се връщат в Украйна, в райони които са мирни и няма непосредствена заплаха за живота и здравето на тези хора", посочи тя.

Три екипа на Държавната агенция за бежанците са на терен; общо са над 100 души от всички ведомства. За днес са били осигурени над десет автобуса, осем допълнителни вагона от Българските държавни железници . "Има извънредни дежурства във ведомствата. Ще има служители 24/7. Подсилени са местните структури на БДЖ и МВР в Бургас и Варна. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна, и вода за бежанците", каза Тошева.

Председателят на Държавната агенция за бежанците заяви, че е изненадана от това нежелание на бежанците да се съобразят с молбата на държавата и старанието да им се осигури подслон.

„Всички бази, към които се насочват групи за настаняване, отговарят на директивата за прием на ЕК и на условията на ООН. Това е подслон, независимо какъв, храна, вода и хигиенни условия”, каза Тошева.

Тя апелира украинците, които не желаят да бъдат настанени в държавни бази, да информират навреме хотелиерите и екипите на терен. "Държим връзка и с хотелиерите, за да знаем колко хора да очакваме”, каза Тошева.



Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева даде подробни данни за преместването по време на брифинг на Областния кризисен щаб в Бургас.

„От планираните 250 души, които да тръгнат от Варна, днес се качиха петима. От планираните 300 от Бургас, на влака се качиха 57 души. Хората, които не тръгнаха днес, до вчера твърдяха, че пътуват сами. Имаше групи, които бяха отразени, че остават на собствени разноски в хотелите или се местят на собствени разноски в друг хотел. Имаше и украински граждани, които заявяват, че на 1 юни напускат България”, каза Тошева.

Има и бежанци, които в последния момент, пред хотелите, са се отказали от настаняване.
БТА