Църквата премести Игнажден с ден напред в календара
Църквата премести Игнажден с ден напред в календара / netinfo
Църквата премести Игнажден с ден напред в календара
83287
Църквата премести Игнажден с ден напред в календара
  • Църквата премести Игнажден с ден напред в календара

За първи път църквата премести Игнажден от 20 на19 декември. Хората останаха изненадани, а някои може би още не знаят, че празникът е изместен с ден по-рано и ще го отбележим в събота - 19 декември. Промяната е направена от православната църква и е отразена само в църковния календар.

Според източници от Светия синод смяната на датата на Игнажден е осъществена от сливенския митрополит Йоаникий, който прави календара.

Пред Дарик Сливен секретарят на Сливенската митрополия Вълкан Янев обясни, че съгласно църковния Устав за реда на богослуженията в православната църква, когато 20 декември се пада в неделя преди Рождество Христово, службата за Игнажден се измества в събота.

Той уточни още, че дните от неделята преди Рождество Христово до самия празник се наричат предпразненство на Рождество Богородично и „църковната служба е по-особена и не е както на светителските празници като Димитровден, Свети Игнатий и Архангеловден".

Справка в църковния календар показва, че през 2009 г. Игнажден се е падал отново в неделя преди Рождество Христово, но тогава не е бил изместен и в църковния календар е вписан на 20 декември.

Това Вълкан Янев от Сливенската митрополия обясни така: "Тогава, който е правил календара, вероятно не се е съобразил с тази разпоредба на църковния устав. За 2015 г. календара прави дядо Йоаникий, той е стриктен в това отношение, при него няма пропуски и всичко онова, което е записано в църковния устав, е записано в календара".

Игнажден се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден.

Обичаят Полазване предвещава каква ще бъде следващата година. Ако първият гост в дома е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.

Игнажден означава "пламенен ден", затова днес именици са Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. С Игнажден започват коледните празници.