Цветанов нямал разрешение да оповестява факти около атентата в Бургас
Цветанов нямал разрешение да оповестява факти около атентата в Бургас / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Оповестяването на "Хизбула" за автор на атентата в Бургас е политическо
61182
Оповестяването на "Хизбула" за автор на атентата в Бургас е политическо
Цветанов нямал разрешение да оповестява факти около атентата в Бургас
  • Оповестяването на "Хизбула" за автор на атентата в Бургас е политическо
  • Цветанов нямал разрешение да оповестява факти около атентата в Бургас

Вътрешният министър Цветан Цветанов не е имал съгласието на прокуратурата да огласява името на „Хизбула” пред медиите. Това научи Дарик от отлично запознати източници. След края на Консултативния съвет за национална сигурност Цветанов оповести, че ливанската групировката седи зад атентата на летище Бургас, а двама от тримата замесени терористи принадлежат към нея.

Решението за оповестяването на името на шиитското движение „Хизбула” е политическо, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. „Но пак повтарям. То се опира на обективни данни по делото. Това обаче не избягва моята позиция, че това не означава, че ние имаме дело, което е готово за съд. Напротив. Имаме много активно разследване, което трябва да продължи със същата активност”, каза Цацаров.

Във вторник след края на Консултативния съвет Цветан Цветанов обяви пред медиите, че двама от атентаторите са пребивавали у нас с фалшиви паспорти и чрез тях са се регистрирали в хотели по Черноморието. Терористите живеели на територията на Ливан от 2006 г.

След като предостави тази информация, Цветанов добави, че авторите на експлозията в Бургас са били именно от прословутата организация. „Проследили сме цялата им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула”. Това, което може да се направи като оправдано предположение, е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на „Хизбула”, заяви вътрешният министър.

Президентът Росен Плевнелиев също защити Цветан Цветанов като каза, че той е имал разрешение да оповести фактите и доказателствата около разследването на атентата в Бургас. Плевнелиев определи позицията на вътрешния министър като достойна и почтена спрямо гражданите и партиите.

„Министърът на вътрешните работи имаше специално разрешение от главния прокурор на държавата, за да може да посочи съответните факти и доказателства пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност”, изтъкна президентът.

По-рано през деня днес Сотир Цацаров коментира и случая с изнесеното в публичното пространство досие „Буда”. Спекулира се, че зад псевдонима се крие името на премиера Бойко Борисов, за когото се твърди, че е бил вербуван като агент. Според главния прокурор нямало данни за теч на информация от ГДБОП и засега няма основание прокуратурата да бъде сезирана по случая с изнесеното досие.

„Достатъчно е да са папки, достатъчно е да са стари. Достатъчно е да се казва „Буда”, „Зевс” или дявол знае как. Но това е една библиотека, в която влизат или досиета, или оперативни разработки. Това е етап, който отдавна е отминал в бившите страни от прехода, но у нас това е нещо, което е елемент от политическата действителност. Дори елемент от политическата борба”, обясни Цацаров.