Цветанов: Няма ли лъвове, които да хванат котараците?
Цветанов: Няма ли лъвове, които да хванат котараците? / снимкa: Sofia Photo Agency

За всичко, което се е случвало в миналото, отговорност трябва да носи бившият премиер Сергей Станишев, защото той е назначавал хора в ДАНС, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В отговор на нападките на бившия премиер, че около ГЕРБ гравитира икономически кръг, познат като „котараците", Цветанов отговори, че не познава такива хора. 

Вътрешният министър каза още, че за служители, за които има данни, че изнасят информация ще се върви към почистване на къщичката, наречена МВР. Той обясни, че проблеми, наслагвани с години, не могат да бъдат решени с магическа пръчка. Цветан Цветанов допълни, че е готов да носи политическата отговорност за това, което се случва в МВР.

Оперативните работници не трябва да се винят за това, че е изнесена информация от висшите държавни мъже, обясни Цветан Цветанов, като уточни, че според него в случая с изнасяне на секретна информация от ДАНС се застрашава не само националната сигурност, но и личната сигурност на гражданите. По повод обвиненията, отправени от бившия премиер Сергей Станишев, Цветанов попита:

„Няма ли лъвове, които да хванат котараците, ако те са се изявявали с някакви по-своеволни действия. Смятам, че ако бившият премиер има нещо, което е свързано в тази посока, той е могъл веднага да сезира компетентните власти и по-специално ДАНС, за която е отговарял лично, за да си свършат работата, ако има нещо подобно. Днес, когато е управлявал четири години и когато е имал страхотна възможност да направи всичко това, което се казва борба с корупцията и организираната престъпност, ограничаване и изтичане на информацията, той от името на какъв говори?".

На въпрос има ли участие в изпълняването на обществени поръчки от фирми, близки на т. нар. „приятелски кръг на котараците" министърът каза, че всичко е прозрачно, а прокуратурата е свободна за сигнали за злоупотреба с финансови средства.

Цветанов съобщи, че за момента няма нова информация за съдбата на отвлечения Румен Гунински.