Огромен пожар избухна в най-голямата въглищна електроцентрала у нас – ТЕЦ „Марица-изток 2“. Пламъците изпепелиха комина на сероочистващата инсталация в централата. Пострадали хора няма, властите увериха, че няма опасност от замърсяване на въздуха.

Няма пострадали или обгазени при пожара в ТЕЦ 2 (СНИМКИ)

„Първоначално обстановката беше много зловеща, защото имаше обилно пламъчно горене в комина, който е изграден от изкуствени материали. Нашата основна цел беше да запазим съседните обекти, които са в непосредствена близост. Екипите завариха изключително тежка обстановка”, заяви директорът на РДПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев пред NOVA.

Обстановката беше опасна в няколко посоки. Първо, чисто тактически – при падането на тези огромни елементи се отлюпваха цели сектори от него и трябваше да се внимава за хората, които работят най-близо до комина. От друга страна, беше опасно горенето на продуктите. Колегите работеха със защитни апарати, за да не спират работата си”, каза още той.

Запали се комин на ТЕЦ Марица Изток 2

„Няма никаква опасност нито за работещите на територията на ТЕЦ-2, нито за хората, които живеят в близост или в малко по-отдалечените райони. Направени са всички необходими замервания от РИОСВ. Измервателните станции са отчели съответните данни, които са далеч под пределнодопустимите. Има единствено материални щети, които са поправими”, коментира областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Марин Цветков


„По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването на случая беше възложено на екип от следователи, които дойдоха на място. Вчера беше извършен оглед, днес действията продължават и ще се пристъпи към събиране на други доказателства”, заяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„Рано е да правим заключение. Работи си по различни версии. Най-вероятно, за да възникне тази авария, причината  е човешка грешка, но това няма как да го кажем категорично, тъй като предстои изясняване на случая”, каза още той.
nova.bg