Членовете на ВСС със заплати равни на съдия от Касационния съд
Членовете на ВСС със заплати равни на съдия от Касационния съд / netinfo

Членовете на постоянно действащия Висш съдебен съвет ще получават заплати, равни на възнагражденията на съдия във Върховния касационен съд. Това реши парламентът с приетите на второ четене текстове от закона за съдебната власт.

Депутатите записаха в новия съдебен закон, че заседанията на Висшия съдебен съвет ще бъдат публични освен в случаите, в които се обсъждат документи, защитени като класифицирана информация или когато се обсъждат дисциплинарни наказания. Въпреки вчерашната декларация на сега действащия ВСС се очаква депутатите да одобрят финалните текстове на закона, с които се прекратява предсрочно мандатът на този съдебен съвет.

Магистратите заявяват в декларацията си, че по този начин се нарушават конституционни принципи, тъй като основният закон изрично установява петгодишен мандат на членовете на ВСС.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов нарече в кулоарите разбираема реакцията на настоящия ВСС. Естествено е членовете на един орган да не желаят по-рано да преустановяват дейността си, коментира Стоилов и допълни, че само Конституционният съд би могъл да се произнесе дали едно или друго решение нарушава основния закон.

Гласуването на финалните текстове на закона предстои. Там е предвидено парламентът да излъчи своите 11 члена на новия постоянен ВСС до 21 септември.