Четирима задържани за проповядване на радикален ислямизъм
Четирима задържани за проповядване на радикален ислямизъм / netinfo

Престъпна група, проповядваща радикален ислямизъм и Свещена война срещу неверниците у нас, задържаха антимафиотите от Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

Арестувани са две жени и двама мъже. Полицаите са разкрили и два интернет сайта, в които четиримата радикални ислямисти са излагали своите идеи.

Четиримата задържани са свързани с учредения през 2006 година “Съюз на мюсюлманите в България”. Лидер на групата е бил 51-годишен мъж. Според полицията той е свързан с йорданския гражданин Ахмад Муса, който беше експулсиран от страната ни през 2000 година за създаване на структура на ислямската радикална организация “Мюсюлмански братя”.

Другият задържан по време на акцията е съпругата на лидера на групата - също на 51 години. Нейната задача е била да събира материали от чеченски сайтове, след което да ги превежда на български език и да ги публикува на специализирания сайт.

Задържани са администраторът на единия от сайтовете - 27-годишен мъж, както и още една 37-годишна жена. Тя е повлияна от проповедите на лидера на групата, приела е исляма и е създала друг ислямистки сайт, в който се пропагандират уахабизъм - идеологията на съвременния тероризъм и идейна основа на организацията “Ал Кайда”.

В публикуваните текстове се проповядва радикална форма на “джихад”- Свещена война срещу всички, неприели исляма за своя вяра. В сайта се призовават мюсюлманите в целия свят да подпомагат войната с неверниците чрез физическа сила, пари и оръжие. Сигналът за сайтовете е бил подаден в Главната дирекция за борба с организираната престъпност от Национална служба „Сигурност”, съобщи Явор Колев от ГДБОП.

При обиските в дома на единия от задържаните са открити и позиви против президентските избори, съобщи следователят от Националната следствена служба Светльо Иванов. Прокуратурата ще поиска постоянни мерки за задържане.