/ ThinkStock/Getty Images
"В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при преживни животни", съобщи д-р Добромир Димитров, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Танева: Ваксинацията за Ку-треска няма да се поема от бюджета

Положителните проби са открити при 12 едри и дребни преживни животни в региона при планирани изследвания за контрол на болестта. Засегнати са четири ферми с над 1180 контактни животни.

Те са за отглеждане на кози в елховското село Маломирово, за овце в Стралджа, за крави в стралджанското село Атолово и за едри преживни животни в боляровското село Шарково.

"Болестта е сезонна и се разпространява от кърлежи, причинителят образува спори, които оцеляват дълго в природата и са устойчиви на дезинфектанти. Заболяването се предава и на хората чрез праха от помещенията, в които се отглеждат животните", обясни д-р Димитров.

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни.

Огнище на Ку-треска в Габровско

На 15 юни Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще изследва 14 контактни работници в засегнатите ферми
. На този етап те не проявяват симптоматика на заболяването, която е близка до грип и Ковид 19.

Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните. Кметовете на населените места, в които са засегнатите ферми, са уведомени за извършване на дезинсекция против кърлежи и комари.

Досега в страната са установени общо 34 положителни проби на Ку-треска в четири области - София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.
БТА