Четири домакинства в Пернишко посрещат 2013 г. с нови сглобяеми къщи
Четири домакинства в Пернишко посрещат 2013 г. с нови сглобяеми къщи / снимка: DarikNews.bg, Перник, архив

Четири домакинства в Пернишко, чиито домове тежко пострадаха от земетресението на 22 май и последвалите трусове, посрещат  2013 г. с нови сглобяеми къщи. Напълно завършени са новите домове на Лилия и Ивайло Стоянови в с. Драгичево, Снежанка Иванова в с. Мещица, Славка Гьорева в с. Богданов дол и Цанка и Георги Ковачки в радомирското Старо село. Те първи влизат в новоизградените сглобяеми къщи, финансирани със средствата, събрани от националната дарителска кампания на БЧК.

Как пострадалите от земетресението ще посрещнат 2013 г.


Украсена елха в двора посреща гостите на Лилия и Ивайло Стоянови в с. Драгичево. Шест месеца семейството с двете си малки деца и майката на Ивайло живее във фургон, а там няма място за елха. Голямата им двуетажна къща, макар и масивна, е с непоправими поражения от земетресението.  Затова семейството я  напуснало след стряскащата нощ на 22 май. Малката Ивона тогава била на пет месеца. Следващата половин година бебето расло във фургона. Навесът в двора се превърнал в кухня. Дори и за Бъдни вечер там подготвила трапезата, а семейството посрещнало Святата нощ във фургона.

На 21 ноември започнахме най-напред строителството на тяхната къща, защото са с малки деца, разказа пред БТА техническият ръководител на сглобяемите къщи Борислав Налджиев. Домът им пръв бил завършен  - в навечерието на Коледа. Свързването с тока и водата обаче забавило влизането на семейството в сглобяемата къща. Най-щастлив е 8-годишният Пламен, който вече е избрал новата си стая.

Къщата е с площ 76 кв.м, има три самостоятелни стаи, кухня, хол, баня и тоалетна. Много сме доволни и сме благодарни на всички, споделя Лилия и реди багажа в къщата. Строителите им поръчали по руско поверие най-напред да пуснат котка в дома, за да има много деца.

С шоколадови бонбони посреща гостите си пенсионерката Снежанка Иванова в с. Мещица. Жената е с 98% инвалидност, ходи с помощта на две патерици. Близки и роднини й помогнали да пренесе багажа си. Снежанка вече е постлала стаите. Самотната старица разполага с дом от 37 кв.м. Тя е получила и първия си подарък като новодомец - бонбониера, дарена й от нейна роднина. За един месец, докато се строеше къщата, жената бе приютена в дома на живеещ наблизо първи братовчед, а багажът й бе на двора. Вече всичко си идва на мястото, доволна е Снежанка.

Дори и не съм мечтала за такъв дом, са първите думи на 71-годишната Славка Гьорева в с. Богданов дол. Толкова се уплаших след земетресението, че няколко нощи спах отвън на пейката, разказва възрастната жена. След това се преместила на диван до вратата на първия етаж - да излезе веднага, ако земята отново се събуди. Вече ще спи спокойно в новата си къща. Там и обзавеждането частично ще бъде подменено, за което се е погрижил внукът й. Печката ще гори само на дърва, няма да цапам с въглища, планира Славка. И се старае да не обръща внимание на хорската завист затова, че е щастлива избраничка на съдбата, отредила й нов дом.

Стопанката на новата сглобяема къща в радомирското Старо село Цанка Ковачка предлага в двора калцуни. Бившата служителка на столичната болница „Тина Киркова”е въвела нестандартната придобивка заради недовършена инфраструктура около новия й дом. Плочникът пред къщата все още не е направен и калцуните спестяват неудобството от полепване на калта по обувките на гостите.

Цанка и съпругът й все още обитават вилата на добри съседи, които им я отстъпили, докато стане готова новата им къща. „Още се страхуваме. Така се случи, че след първия голям трус на 22 май вратата се залости и не можахме да излезем”, припомня си Цанка. Семейството ще влезе окончателно в новия си дом през януари догодина.

17 домакинства в Пернишка област ще получат нов дом. 13 от сглобяемите къщи са разположени на територията на община Перник, 4 - на община Радомир.

Земетресението на 22 май бе определено като събитие на 2012 г. в Перник в анкетата на местен всекидневник. То засегна над 60 на сто от сградния фонд в общината, по данни на местната администрация. След 22 май Перник никога няма да бъде същият, заяви кметът на общината Росица Янакиева. В навечерието на Коледа тя изтегли от традиционната баница късмет на града, пожелаващ на Перник повече да няма земетресения, а жителите му да се радват на здраве и валутни постъпления.