Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген
Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген
51793
Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген
  • Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген

Чехия напълно подкрепя България за влизането й в Шенгенското пространство, заяви чешкият президент Вацлав Клаус след среща с българския президент Росен Плевнелиев в рамките на еднодневната официална визита у нас. От своя страна българският президент заяви увереност, че несправедливото отношение на Холандия към страната ни относно Шенген ще бъде поправено през септември. Двамата президенти обсъдиха бъдещото двустранно сътрудничество в сферите на търговията, туризма, инвестициите, културата.

Чешкият президент Вацлав Клаус определи отношението на Холандия към бъдещото членство на България в Шенген като подценяване и незнание, което е много по-голям проблем от пряката дискриминация. Клаус подкрепи президента Росен Плевнелиев в увереността му, че този въпрос ще бъде разрешен скоро, и добави: „С удоволствие бих пътувал до България, дори и да трябва на границата да си показвам паспорта, това не ми пречи!"

Президентът Росен Плевнелиев се ангажира да насърчава увеличаването на инвестициите от Чехия към България, които към момента са на стойност от над 1 милиард евро.

С удоволствие бих пътувал до България, дори и да трябва на границата да си показвам паспорта, това не ми пречи!

- Вацлав Клаус

„Вие знаете, че Чехия е един много силен производител на машини, съоръжения. България ще се бори в следващите години фабрики, машини и работни места да се случат, а това със сигурност и ще подкрепи възможен износ от Чехия към България. Виждаме сериозни перспективи и в земеделското производство на България, винопроизводството и други продукти, които могат да намерят своята реализация там и ще работим за това", каза още Плевнелиев.

През есента българският президент ще гостува на чешкия държавен глава в Прага и двамата ще открият специална изложба „Златото на древна Тракия", на която ще бъдат показани богатствата на тракийските и византийските владетели от нашите земи.

Чехия напълно подкрепя включването ни в Шенген
netinfo