Част от училищата в страната прекратяват стачката
Част от училищата в страната прекратяват стачката / netinfo

Стачният комитет при синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” в Пловдив взе решение да прекрати учителската стачка в понеделник, съобщи за Дарик Юлиян Петров, председател на пловдивската структура на синдиката. Той обясни, че оттук нататък синдикалистите ще продължат преговорите на ниво парламент.

38 от общо 76 училища в Пловдив стачкуваха ефективно през днешния ден, останалите са започнали учебни занятия, допълниха от СБУ.

Голяма част от учителите и заетите в образованието в Петрич вече прекратиха стачните действия и от тази сутрин са в училище. Все още има учители, които стачкуват, но техният брой намалява.

След като средната заплата за заетите в образованието вече е залегнала в новия бюджет, не виждаме повече смисъл да протестираме, заявиха част от учителите за Дарик.

Не искаме да ни пращат по някакви комисии да преговаряме, казаха още те.

Почти всички училища в Русе са взели решение за прекратяване на стачката от понеделник, съобщи лидерът на учителския синдикат към КНСБ Веселина Крумова. До края на деня решението си ще обявят последните 6 школа, които се колебаят.

В някои училища протестните действия ще продължат, но на ротационен принцип - всеки ден ще стачкува по един учител.

 

 

 

 

Шуменските учители прекратяват ефективните протести, но остават в стачна готовност. Това се казва в декларация, изпратена до медиите, на трите учителски синдиката в област Шумен. В декларацията се казва още: Ние, стачкуващите учители и непедагогическия персонал от област Шумен, категорично не приемаме работния проект за споразумение, предложен от Министерски съвет на 26 октомври.

Настояваме за продължаване на преговорите в Народното събрание с комисията по бюджет и финанси и с комисията по образование за:

1.Увеличаване на средствата за образование в Бюджет 2008 в размер на 4,7% от БВП.

2.Увеличаване на единния разходен стандарт за издръжката на един ученик на 1381 лева към края на месец юни 2008г.

3.Увеличаване размера на средна брутна работна заплата на заетите в системата на средното образование до месец юли 2008г. на 650 лева.

Заявяваме, че в отговор на тревогата на родители и ученици, породена от безпрецедентно дълго продължилите стачни действия, породени от късното начало и умишленото забавяне от страна на правителството преговори, от понеделник – 5.11.2007г., ще възобновим учебните занятия на територията на област Шумен, но запазвайки стачна си готовност.

При неизпълнение на поставените от нас искания, ще започнем протестни действия от 25.01.2008 г., като вина за това ще носи единствено и само правителството на България! -пише още в декларацията на шуменските учители.