Чакат ни неприятности, ако Македония влезе в НАТО и ЕС, каквато е днес
Чакат ни неприятности, ако Македония влезе в НАТО и ЕС, каквато е днес / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Чакат ни много големи неприятности, ако Македония влезе в НАТО и ЕС такава, каквато е днес. Това заяви проф. Божидар Димитров, който е сред авторите на представената днес книга „Българската политика спрямо Република Македония”.

Ръководител на екипа е президентът на Българския атлантически клуб Любомир Иванов. Книгата претендира да представлява концепция за българската външна политика спрямо Македония, подчертаха политици и интелектуалци, които присъстваха на събитието. България да води по отношение на Македония политика, която да не се влияе от смяна на правителства и управляващи партии, препоръча проф. Димитров.

В подкрепа на думите си, че в този момент Македония не трябва да бъде приемана в международни институции като НАТО и ЕС, историкът посочи: „Сега действащи македонски политици знаят, те пишат с радост, че скоро ще постигнат двойна победа над вековните си врагове Гърция и България, след като влязат в НАТО”.

Проф. Димитров обобщи, че през последните 18 години страната ни не е имала ясна и стратегическа политика спрямо Македония, а е реагирала винаги на парче. И евродепутатът Евгени Кирилов изреди фрапиращи случаи на арогантно поведение спрямо България от македонска страна, сред които поругаването на български гробове и исторически паметници, чиито български букви и фрески се изтриват.

„Да се създава нова история – това вече е в разрез с всякакви добросъседски отношения”, каза Кирилов. Според него вече става дума за целенасочена кампания за увреждане на климата в междусъседските ни отношения.

Своите спомени разказа президентът на страната ни от 1990 до 1997 г. Желю Желев, по чието време Македония бе призната. „Ние ще ги подкрепим за НАТО и ЕС, но Македония трябва да спазва международните критерии за добросъседски отношения”, категоричен бе той.