Желю Желев
Желю Желев / снимка: Sofia Photo Agency
Желю Желев е женен за Мария Желева, с която имат две дъщери (по-голямата не е сред живите). Желю Желев има трима братя.

Желев завършва средно образование във Втора мъжка гимназия в Шумен, след това философия в Софийския университет през 1958 г. Постъпва на работа като щатен секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. e приет за член на БКП.

В периода 1961-1964 г., след издържан конкурс е редовен аспирант във философския факултет към катедра "Диалектически и исторически материализъм" на СУ "Климент Охридски". През 1974 г. защитава кандидатска, а през 1988 – докторска дисертация.

През 1975 г. започва работа в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секцията "Култура и личност" в същия институт. През 1967 г. завършва книгата си „Фашизмът“, издадена 15 г. след това и забранена три седмици по-късно. Доктор е на философските науки. Като философ работи в областта на онтологията.

Политическа кариера:

Дисидент

През 1960 г. е приет за член на БКП. В подготвения дисертационен труд „Философското определение на материята и съвременното естествознание“ и в някои предадени за печат научни статии критикува марксистко-ленинската теория. Отпечатва дисертацията си в 200 екземпляра на циклостил и я разпространява в средите на научната и художествена интелигенция по системата "самиздат". За това е през 1965 г. е изключен от БКП като антимарксист и антиматериалист.

По-късно е уволнен от университета, а дисертацията не е допусната до защита. Отнето му е временно софийското жителство, като се установява в село Грозден, Бургас. През февруари 1990 г. е създадена Федерацията на клубовете за демокрация с председател Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав – Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова. Д-р Желев е съосновател на СДС.

Президент

Президент е на България от 1990 до 1997 г. За първия мандат от 1990 до 1992 е избран за председател (президент) от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. По негово предложение за вицепрезидент е избран генерал Атанас Семерджиев.

За втория мандат от 1992 до 1997, след законодателни промени, е избран за президент в екип с Блага Димитрова за вицепрезидент на президентски избори. След предизвикани от СДС предварителни избори за номиниране на кандидат за президент през есента на 1996 г. Желю Желев губи от Петър Стоянов.

На парламентарните избори през април 1997 г. се явява със създадената от него партия Либерална алтернатива. Взима 0,32% от валидните гласове. Оттогава не взима активно участие в българската политика.

На 26 май 2001 г. по негова идея е основан Балкански политически клуб, чийто председател става самият той. През януари 1997 г. основава фондация „Д-р Желю Желев“.

Желев e награден с Орден "Стара планина" първа степен.

Източник: Уикипедия