Центърът на София осъмва без боклук в петък?
Центърът на София осъмва без боклук в петък? / снимка: Sofia Photo Agency

До четвъртък вечерта ще бъде отстранен проблемът с непревозения боклук в центъра на София. Това заяви Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. От събота контейнерите не са извозвани в четири района на столицата – „Оборище”, „Възраждане”, „Средец” и „Триадица”. По думите й това се дължи на липсата на работна сила на фирмата-концесионер „Новера”.

Три фирми са се включили в почистването на проблемните райони, като в момента се преговаря и с четвърта. Всички те имат договори със Столична община и извършват дейност по сметосъбирането на територията й. От фирмата-концесионер „Новера” едва тази сутрин са съобщили, че не могат да овладеят създалата се ситуация. Георгиева заяви, че ще бъдат наложени санкции. „Около 50000 лева, като това не включва през нощта и днес. Това на този етап е само санкция за невдигнатите съдове. Тепърва предстои калкулация на всичко по методиката, което може да изглежда, най-общо казано, като неизпълнение, и всички възможни санкции, които позволява методиката”, обясни директорът на Столичния инспекторат.

Във вторник пред Дарик от фирмата-концесионер заявиха, че проблема с липсата на работна ръка се появява всяка година поради напускане на работници и преминаването им на строителни обекти през летния сезон заради по-доброто заплащане.