Царят подкрепил работна група да провери конгреса на НДСВ
Царят подкрепил работна група да провери конгреса на НДСВ / netinfo
По време на заседанието на ПГ на НДСВ на 8 юни ще се потърсят сближаване на крайните позиции и най-точните решения, за да не пострада престижът на партията. Това каза в интервю за „Денят” на Дарик проф. Огнян Герджиков.

Според него едва ли на заседанието на депутатите на 8 юни ще се решат всички проблеми в НДСВ. Конфликтът има просто решение, има и изход, още повече, че вече има и воля за това, каза проф. Герджиков.

Той обясни, че като юрист е забелязал достатъчно данни за нарушения в провеждането на конгреса на НДСВ в неделя и те криели опасност решенията на форума да бъдат вписани в съда.

Запитан кой ще вземе решението дали решенията на този конгрес ще бъдат узаконени в съда проф. Огнян Герджиков уточни, че лидерът е този, който подава документите за регистрация. Той обаче ще формира решението си на база на решенията, които вземем ние и данните, които още се събират, защото не можем да си позволим съдът да откаже регистрация на решенията на конгреса – това би било удар по престижа на НДСВ, допълни Герджиков.

Огнян Герджиков съобщи, че в разговор с него лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е подкрепил идеята работна група да провери съмненията за нарушения и манипулации на конгреса. Той струва ми се даже е инициатор на това нещо, защото подхвърли идеята дали не би било добре да има една работна група, допълни Герджиков. Според него юристите в тази група вероятно ще излязат със своите заключение доста по-рано от първоначално обявения срок за работа от 10-15 дни.

„По-висши интереси извън тясно партийните налагат на този етап една стабилност за страната – важна за първите месеци от членството. От емоционална гледна точка бих казал, че искам НДСВ да напусне коалицията, но това не би било достатъчно отговорно като действие”, коментира Огнян Герджиков по повод коментарите трябва или не жълтите да излязат от коалицията.