Цанчев обезпокоен от коментар за отделна присъда на медиците по делото за клевета
Цанчев обезпокоен от коментар за отделна присъда на медиците по делото за клевета / netinfo

Говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев изрази безпокойство във връзка с коментираната от страна на адвокат Осман Бизанти възможност българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия за предизвикване на епидемия от СПИН, да получат отделно ефективно наказание по делото за клевета срещу тях.

Предвид продължителния период на задържане на българските сестри в либийските затвори и тежкото им психическо състояние, смятам, че едно такова развитие и самата възможност то да се осъществи, и дискусиите около такава възможност, допълнително нагнетяват атмосферата, в която се развива целият случай, коментира Цанчев на редовния си брифинг днес.

Той посочи, че подобно развитие оказва допълнителен психологически натиск върху българските медицински сестри. Пред българските медии, акредитирани в Триполи, адвокат Бизанти заяви вчера, че ако медиците бъдат осъдени за клевета с ефективно наказание за лишаване от свобода, срокът няма да бъде приспаднат от периода на задържане на сестрите от 1999г. насам.

Преди месец прокуратурата поиска максималното наказание от 3 години лишаване от свобода при облекчен режим за подсъдимите. Ищците - трима служители от групата, разследвала епидемията в Бенгази, настояват за обезщетение от общо около 12 000 000 долара.