Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров разкри мотивите за подадената от него оставка. Той направи това пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където е поканен на изслушване. 

"Безкрайните упражнения с моето име и безкрайните упражнения с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава просто ми дойдоха малко в повече. Всеки човек има достойнство, аз лично смятам, че степента на моето достойнство е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко, което някой не е направил. Не съм със съзнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения, вклчително и като главен прокурор – бивш, но и като председател на тази комисия", заяви Цацаров в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Тома Биков. 

БГНЕС

Цацаров каза още: „В продължение на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на 2, 3, 4 имена в тази държава за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за какво ли не. Че сме виновни за това, че България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген“. 

БГНЕС

Цацаров уточни, че говори конкретно за съпредседателя на ДБ Христо Иванов, от когото са дошли обвиненията. „Човек, от когото пред министър-председателя Бойко Борисов, аз не съм чул нито една друга реплика, освен репликите „Да, господин премиер“ и „Разбира се, господин премиер“.  

Припомняме, че Сотир Цацаров депозира оставката си от поста преди 10 дни. Той обяви, че ще обяви мотивите за решението си за оттегляне от ръководния пост в КПКОНПИ. 

И повтори: „Всички упражнения върху моето име ми идват в повече. Казано по друг начин – ако аз съм една от причините за това нещата да не вървят, корупцията да цъфти и само аз съм причината и още един двама души, ок – аз подавам оставка. Така давам възможност на тези, които ме обсипват с критики, да покажат какво могат“, обясни още бившият главен прокурор. 

БГНЕС

Цацаров обясни, че освен личните си мотиви, за оставката му има и професионални: „Професия председател на КПКОНПИ не съществува, както и няма професия главен прокурор. Аз съм сигурен, че колегите юристи в тая зала ще го потвърдят. Нито ми е била мечтата да бъда председател на КПКОНПИ, нито ще се вкопча в поста. Работил съм като съдия и главен прокурор и ще се върна към съдебната влас“. 

„В чисто личен и в чисто професионален план искам по-нормален живот“, категоричен беше Цацаров и допълни: „Е, щом го искам, защо да не подам оставка“. 

БГНЕС

Цацаров коментира и отнемането на достъпа му до класифицирана информация. „Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска, заедно с още няколко съпътстващи поводи, свързани с чисто лични чувства и стремежи на определени длъжностни лица“, обяви още Цацаров. Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска му до класифицирана информация. По думите му обвързването на двете неща, както и самото отнемане е "евтин политически пиар". И отново каза, че ще обжалва отнетия си допуск. Според него причина за отнетия допуск е "ЦУМ-гейт" и сигналът идва от вътрешния министър Бойко Рашков.  

Пред медиите, Цацаров коментира, че е уведомил лидерите на политическите сили и президента Румен Радев за намерението си за оставка 15 и съответно 10 дни преди да му бъде отнет достъпа до информация. Според Цацаров премиерът Кирил Петков стои зад отнемането на допуска. "Нито аз имам какво да му кажа, нито той на мен". 
 
В началото на заседанието Цацаров разясни как се образуват производствата за конфликт на интереси и за незаконно придобито имущество.

Производствата за конфликт на интереси се образуват по сигнал. Той може да бъде на всяко физическо лице, стига то да съществува. Законът забранява да се работи по анонимни сигнали. Така е и при останалите производства - за сигнал се приема и всяка медийна публикация, която съдържа конкретен сигнал

80% от сигналите са за конфликт на интереси в общинските съвети, каза още Цацаров. 

Когато не се подаде декларация за имущество или тя се подава със закъснение, тогава се образува и производство за отнемане на незаконно придобито имущество