Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Цацаров: Няма натиск върху издателя Сашо Дончев
93357
Цацаров: Няма натиск върху издателя Сашо Дончев
  • Цацаров: Няма натиск върху издателя Сашо Дончев
След като във видеоклип, качен в интернет, бизнесменът Сашо Дончев посочва, че главният прокурор Сотир Цацаров го е извикал на среща и заплашил, от прокуратурата изпратиха до медиите своята позиция. В нея се казва, че твърденията за упражнен натиск върху Дончев са неверни и спекулативни.

В позицията пише още, че „Направените изявления в този дух са непочтени“. Среща между главния прокурор и бизнесмена е имало, се твърди в съобщението.  Държавното обвинение на свой ред обаче посочва, че по време на тази среща Дончев е поискал от Цацаров да упражни натиск върху негови подчинени. Причината е текуща проверка на дейността на независим регулатор за доставката и продажбата на природен газ.

Бизнесмен твърди, че е бил заплашван от главния прокурор (ВИДЕО)

„Такава намеса е била категорично отказана“, заявяват от прокуратурата. Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

Повод за скандала стана разпространен в интернет видеоклип от работен обяд с Дамски бизнес форум в края на месец март, на който присъства и изпълнителният директор на “Овергаз” Сашо Дончев. Тогава Дончев твърди, че Сотир Цацаров го е извикал на среща и го е заплашил, защото поведението му започвало да става неприемливо и нетърпимо. Във видеото Сашо Дончев нарича обвинител №1 „нахалник“.