Мария Габриел
Мария Габриел / БГНЕС
В навечерието на Деня на Европа еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел обяви европейските училища, победители в конкурса за наградите "Ян Амос Коменски", съобщиха от отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България. С приза се отличават европейски училища за висококачествено и креативно преподаване за Европейския съюз.

Българско училище - Професионална гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" от Велико Търново - е един от победителите. Всяко от 22-те отличени училища получава парична награда в размер на 8 000 евро. "Благодаря на учителите за отдадеността и творческото им вдъхновение в преподаването на Европейския съюз. Пожелавам на учениците здраве, успехи и сбъдване на мечтите им", каза Мария Габриел.

Проект с българско участие победи в първия европейски хакатон „ЕС срещу вируса“


"Познанието и разбирането на ценностите и принципите, на които се основава Европейският съюз, е важно от ранна детска възраст. Благодарение и на тези знания, учениците могат да развият чувство за критично мислене, за принадлежност към европейския проект. Днешните награди дават заслужено признание на училищата за техните усилия да формират европейски граждани, които да продължават да правят ЕС по-добър", заяви Габриел.

Тя е отбелязала, че получената награда днес е и символна. В навечерието сме на 70-годишнината от декларацията на Шуман, която е в основата на проекта за мир, основан на европейската солидарност, е припомнила еврокомисарят. Седемдесет години по-късно се убеждаваме, че именно чрез творчески усилия и солидарност ще успеем да преодолеем заедно безпрецедентната криза и да се възстановим още по-силни от преди, посочи Мария Габриел.

В конкурса са участвали училища от 24 държави, а изборът на 22-те училища победители е направен от независими външни експерти.
БТА