Мария Габриел
Мария Габриел / БГНЕС
Хакатонът е проведен под патронажа на Мария Габриел
Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон "ЕС срещу вируса", съобщиха от Представителството на ЕК в България.

117 иновативни предложения за борба с кризата са били избрани в първия европейски хакатон "ЕС срещу вируса" проведен под патронажa на Мария Габриел. Най-големият в историята хакатон на европейско ниво е бил организиран за по-малко от две седмици. В него са се включили 21 000 участници от 141 страни, 3 000 доброволци, над 1 200 партньори.

МТСП подкрепя онлайн хакатон за разработване на идеи за справяне с последствията от COVID-19

Само за 48 часа успяхме да идентифицираме 2 100 предложения, които ще ни помогнат да преодолеем кризата, заяви Мария Габриел. Тя посочи, че това са идеи за практически решения, засягащи всеки от нас - здравеопазване, дистанционно обучение и работа, дигитални финансови операции. Победител в една от категориите е екип с българско участие - проектът "Aidbind", който осигурява връзката между търсенето и предлагането на медицински продукти, предоставени чрез доброволни дарения.

Избраните проекти включват идеи в шест области: здраве, икономическа дейност, социално сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига, както и 37 конкретни предизвикателства. Някои от решенията са свързани с дистанционен мониторинг на пациенти с оглед намаляване на физическия контакт с медицинския персонал, предложения за организация на ред за опашки без близък социален контакт, решения за осигуряване на бърза финансова ликвидност за малки и средни предприятия. През следващите две седмици избраните екипи ще развият в детайли своите идеи, както и концепция за необходимата подкрепа за тяхната реализация.

Науката и иновациите са в центъра на глобалната инициатива на ЕС за борба с COVID-19

От 22 до 25 май ще бъде организиран т.нар. "Matchaton", за да бъдат подкрепени нуждите на победителите. Те ще бъдат поканени да се присъединят към специалната COVID-19 платформа на Европейския съвет за иновации. Чрез нея ще свържем иновативните идеи с крайните клиенти, включително болници, и ще спомогнем за осигуряването на финансова подкрепа за реализация на идеите, информира Мария Габриел.