Българските туристи от Олимп се прибраха у дома
Българските туристи от Олимп се прибраха у дома / netinfo

Групата от български туристи, един от членовете на която претърпя инцидент в гръцката планина Олимп, е вече на българска територия и участниците в нея пътуват към родните си места, съобщи за Дарик ръководителят на групата Красимир Тодоров.

Тя е била от общо 9 души – 6-ма мъже и 3 жени, от туристическо дружество „Овчарица – ТЕЦ Марица-Изток 2”. Всички са в добро състояние. Участниците в групата са с опит в планината ,има и професионални алпинисти, обясни Тодоров.

Инцидентът е станал около 9 часа вчера сутринта в подножието на високия 2917 м връх Метикас, на височина около 2860 м. По думите на Тодоров, групата се организирала изключително добре и добрата развръзка се дължи най-вече на задружните им усилия.

Ето какво още разказа за Дарик Тодоров.

„Един голям камък, който се намираше много близко до нашия колега, тръгна към него. Той се опита да се предпази, но камъкът притисна левия му крак. В резултат на това, той не можеше да стъпва на крака си, болките бяха много силни. Групата организира спасителна акция и пренесохме нашия колега по кулоара до пътеката, това са някъде около 250-300 метра. Хеликоптерът от гръцката Планинска спасителна служба е излетял някъде около 17.30 часа вчера. Същият хеликоптер се е разбил може би 20 минути след излитането си в планината от порива на силния вятър. По наша информация по чудо са се спасили тримата пилоти и двама от екипажа. Планинските спасители са дошли едва в 01.00 часа през нощта на хижата и в 08.00 часа сутринта с голям хеликоптер на Планинската спасителна служба, който в Гърция е и военен, нашият колега бе откаран в централната болница в град Катерини. В 12.00 часа цялата група беше при него, взех ме го, той е в много добро състояние има само спукана кост до глезена. Това е костта, която е между коляното и глезена, без никакви усложнения. Никой от останалите осем човека от групата не се е нуждаел от спасяване. Ние си слязохме сами от хижата”.