БТР Украйна
БТР Украйна / БГНЕС
Започна извозването на БТР-ите за Украйна, предава NOVA.

Първият бронетранспортьор беше изкаран по обяд в сряда от базата на Главна дирекция „Жандармерия” и натоварен на платформа, за да бъде оставен на жп гара Нови Искър.

Пореден призив за оставката на Тагарев заради военната помощ за Украйна

Сагата с доставянето на българските БТР продължи няколко месеца. Решение за изпращането им в Украйна бе взето от Народното събрание в края на ноември миналата година.

Миналата седмица Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха преждевременната оставка на военния министър. Една от причините затова се оказа факта, че забавянето на изпращането на танковете.

БТР-ите за Украйна са събрани, очаква се фирма да дойде и да ги натовари

"Той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца. Работа, която свършихме с Борисов - още преди месец, всичко беше готово и подписано. Парите бяха осигурени, пратих писмо и до финансовия министър. Той до ден днешен не го е изпратил. Жалка гледка е да обвинява зам.-министрите", заяви тогава Делян Пеевски.

БТР-ите, които България трябва да дари са машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията.

Малко след това президентът Румен Радев наложи вето на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и като в мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня