Българският хелзинкски комитет алармира за брутална смърт на дете в дом
Българският хелзинкски комитет алармира за брутална смърт на дете в дом / снимка: БГНЕС, архив
БХК алармира за брутална смърт на дете в дом
53370
БХК алармира за брутална смърт на дете в дом
  • БХК алармира за брутална смърт на дете в дом

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража.

15-годишно момиче умира по брутален начин през 2006 г., но прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта й. БХК ще съди държавата заради прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство с настояване да се издири как е допуснато да се стигне до фаталния край.

В предаването на Дарик „Кой говори" Маргарита Илиева от правозащитната организация разказа повече за случая: „Умира от перфорация на стомаха, вследствие на това, че е погълнала 25 стелки за обувки, осем парцала, три дунапренени гъби, шест чорапа, три парчета хартия, три камъка всеки с 3-4 см диаметър. Това установява прокурорът на базата на операцията, вследствие на която тези предмети са извадени от нея. Така се разбира защо стомахът й е пробит и защо умира на 15-годишна възраст".

„Какво прави прокуратурата? Смъртта настъпва 2006 г. Върховната касационна прокуратура през ноември 2011 г., след като ръководството на прокуратурата обеща всяка детска смърт да бъде разследвана и истината за нея да излезе на яве, потвърждава по окончателен начин отказа на всички нива на прокуратурата да бъде разследвано защо, как, кой е допуснал това дете по този самоубийствен начин да погълне бруталната маса предмети", каза още Атанасова.

В предаването„Кой говори" по темата „Дали промените в Закон за съдебната власт целят да я реформират или контролират" мнението си изложиха Маргарита Илиева - заместник-председател на Българския хелзински комитет, Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи и съдия Велислава Иванова.Чуйте цялото предаване: