От БЛС настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.
Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. Съсловната организация подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите.

Заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”, според БЛС.

Според БЛС предложените промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. 

Българският фармацевтичен съюз разясни как ще работи системата за електронни рецепти

Ако напълно отпадне използването на хартиени рецепти, лекар, който се намира извън кабинета си, няма да може да   предписва лечение.

От БЛС посочват още, че не е изяснено как медиците от екипите на спешната помощ ще изписват терапия на пациентите, както и назначаване на терапия при извършване на домашни посещения. Не е указано и изписването на терапия на чуждите граждани, които са на почивка в България.

Електронни направления вече се издават за всички медицински дейности и изследвания

От БЛС настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.

Преди дни на интернет страницата на Министерството на здравеопазването беше публикуван проект за нормативни промени, според който хартиената рецепта трябва да отпадне от 1 май т.г.