От 1 май отпускането на лекарства ще е само в електронна форма. След като личният ви лекар ви е предписал медикаменти, ще може да ги купите във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

 „За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Да речем със застрахователни цели”, каза Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, в ефира на NOVA.

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса, уточни Маринов.

Електронни направления вече се издават за всички медицински дейности и изследвания

„Ако са ви изписани 3 лекарства може да си вземете колкото искате от където искате, докато рецепта има давност”, поясни той.

Предвижда се спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните, за да може да издават електронни рецепти.

По думите на Димитър Маринов въвеждането на електронна рецепта се е отлагало 2 пъти, защото част от лекарите не са били готови.
NOVA