/ / iStock/Getty Images
До 2036 г. вероятно ще има информация дали на спътника на СатурнТитан, съществуват условия потенциално да се поддържа извънземен живот, смята български учен.

Това ще стане възможно след като се осъществи изстрелването до Титан на ядрено задвижван дрон с размерите на кола. Дронът Dragonfly е проект и разработка на лабораторията за приложна физика на Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд, с предварителното одобрение на дизайна на НАСА. Изстрелването му ще бъде втората фаза от първата мисия на НАСА за изследване на Титан чрез сондата „Касини“.

Прогнозата направи гл. ас. д-р Петър Ефтимов от Катедрата по биохимия на Биологическия факултет към Софийския университет по време на презентацията си на тема „Алтернативни биосфери – отвъд водните светове“, част от лекторията „Светът на физиката – на живо“. Организатори на събитието в Американския център на Столична библиотека са списание „Светът на физиката“ – печатен орган на Съюза на физиците в България, и катедра „Физика“ при Минно-геоложки университет МГУ) „Св. Иван Рилски.

В лекцията си д-р Ефтимов проследи възможните разтворители, притежаващи сходни с водата свойства като сероводород, флуороводород, метан и др.

Титан е втората най-масивна луна в нашата слънчева система. НАСА избира мисия до Титан, тъй като спътникът се откроява като единствената луна в Слънчевата система с гъста атмосфера. Освен Земята, това е единствената небесна планета, за която е известно, че има на повърхността си „стоящи тела“ от течност, като метанови езера и амониеви океани, които й придават и този уникален теменужен оттенък, каза ученият. Титан има цикъл, подобен на този на Земята, при който течности валят от облаци, а повърхността му е богата на органични молекули.

В лекцията си д-р Ефтимов обърна внимание и на ролята на въглеводородите за създаването на спешен кръвозаместител във военно-полеви условия. 

Животът е невероятно разнообразен, устойчив и приспособим и можем да го опишем напълно, разглеждайки не само нашата планета, а цялата Слънчева система, е изводът от лекцията на д-р Ефтимов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пепа Витанова/БТА