Български паспорт ще се дава срещу изпит
Български паспорт ще се дава срещу изпит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Български паспорт да се дава срещу изпит по история на България, конституционно устройство на страната и познаване на местната култура, предлага Министерството на правосъдието на Народното събрание.

Очаква се идеята да бъде обсъдена в сряда на заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина.

Изпитът може да бъде въведен с промени в Закона за българското гражданство, пише „Труд".

В момента задължително условие, за да кандидатства чужденец за паспорт на основание български произход, е да предостави документи, че има възходящи роднини българи. Това може да са актове за раждане, свидетелства за брак, кръщелни или дори стара военна книжка на дядо или прадядо.

Преди година обаче се оказа, че Държавната агенция за българите в чужбина е издала удостоверения за произход на близо 2000 кандидати, без да са приложени изискваните по закон писмени доказателства, а само на основание декларация за национално самосъзнание, която не е регламентирана в нормативен акт. Това само засили публикациите в световни медии, че чужденци получават български паспорт срещу заплащане.

Преди да излезе във ваканция, по предложение на ВМРО парламентът прие на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България, според които произход ще се доказва и само с писмена декларация от кандидата.

Идеята на правосъдното министерство цели да гарантира, че само хора, които се интересуват от България, ще получават гражданство.