Българската армия определя броя охранители на поделението в Челопечене
Българската армия определя броя охранители на поделението в Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency

Двама охранители са били на смяна в поделение 18 250 в Челопечене в момента на взрива, това каза за предаването „Пропаганда” по Дарик радио управителят на фирма MOБА Радослав Христов и добави:

„За охраната на този обект има изготвен охранителен план, който е поверителен. Един екземпляр от него се съхранява в поделението, втори екземпляр се съхранява в ръководството на МОБА. Съгласно този охранителен план там има два поста, на които е имало по един човек. Дали са достатъчно или не охранителите на този обект – така е преценил възложителят, който е Българската армия в лицето на командира на поделението и неговите по-висши началници, които изготвят една спецификация, в която залагат брой охранители, брой постове.

Вие не сте взели решение да са само двама охранителите на този обект, а това е изискване на шефа на поделението?

Точно така и той лично се е подписал под охранителния план.

Имало ли е пожар или първоначални взривове, какво се е случило в периода между 5:00-6:00 часа?

Предварителен пожар не е имало, не е имало никакви други индикации, че може да се получат тези взривове там.

Знаете ли за липси в този склад, да сте чули за такива слухове?

Аз по слухове не работя. Аз работя само по факти. За мен такива неща, мога да кажа твърдо, че са несериозни. Да работим по слухове и да тиражираме в пространството, че там са ставали кражби, че там са ставали нередни неща, вие разбрахте, че Военна прокуратура е работила по такива сигнали, не е моя работа да казвам какво знам и какво не знам.

За да се влезе в поделението в Челопечене се минава през КПП, на който трябва да си оставим цигарите?

За да се влезе в обекта трябва да имате съответното разрешение, което се дава лично. Трябва да си оставите цигарите, оръжие, ако носите и много други неща. Влизането в обекта не е свободно, защото обектът е режимен и там се влиза по особен ред.

Да са ви докладвали за нарушения по оградата на обекта?

Знам, че оградата на обекта не е била съвсем в изправност, но това не бива да го свързвате с този инцидент.

Понеже се влиза много трудно на КПП-то, а всъщност оградата я няма?

Не е точно така. Обектът е ограден от няколко огради. И най-важното място там, където са складовете, боеприпасите, те са в един технически район, в който нямат право да влизат дори и охранителите.