България и Турция преговарят догодина по имуществени и социални въпроси
България и Турция преговарят догодина по имуществени и социални въпроси / БГНЕС
В първото тримесечие на 2009 година започват разговорите между България и Турция по пакета имуществени и социални въпроси, които все още не са решение. Това съобщи пред Дарик заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, като уточни, че в този пакет влизат неуредени въпроси, като имотите на тракийските българи и трудовия стаж на българските изселници в Турция.

Ето какво заяви Любомир Кючуков в отговор на въпроса как ще бъде разрешен дългогодишният проблем с имотите на тракийските българи:

Това, което е новото и на практика предполага започването на този нов кръг от преговори е огромната работа, която българските архиви извършиха, и многобройните документи, които в момента се обработват за правната основа за претенциите на българските бежанци. Това дава вече една нова рамка за преговорите. Също така не бива да забравяме, че тези преговори се водят на фона на преговорите, които Турция води за своето присъединяване към Европейския съюз.

Смятате ли, че този въпрос ще бъде решен в рамките на мандатите на президента Първанов и на Абдулах Гюл ли просто неминуемо този въпрос ще остане за решаване в ръцете на техните наследници?

Трудно е да се правят времеви прогнози. Тези преговори текат от много години, но това, което е важно в конкретния случай, е ангажиментът на ниво президенти тези преговори да се водят интензивно и позитивно, тоест да се търси решение.