/ ThinkStock/Getty Images
Месец, след като българинът Николай Маринов пострада тежко при падане от мост в Пекин, той ще се прибере у нас, за да продължи лечението и възстановяването си в българска болница. За завръщането на Николай и на майка му Красимира, която от началото на месеца е при него, съобщи пред Дарик Веселин Найденов, близък приятел на пострадалия. Двамата ще пристигнат в София във вторник, след като държавата пое разходите за самолетните билети, както и за транспортирането на Николай до китайското летище и прехвърлянето му между двата полета. Въпреки че в началото на седмицата е имало проблем с дарителската платформа, през която бяха събрани средства за извършените операции на българина, днес проблемът е бил решен, а от Министерството на външните работи увериха, че са дали нужните писмени гаранции пред болницата за заплащането на медицинските разходи.
 
31-годишният преподавател по български и английски език Николай Маринов се завръща в България след две животоспасяващи операции и едномесечно лечение в болница в Пекин. Първоначалният вариант за възстановяването на пострадалия мъж беше рехабилитация в друга китайска болница, но разходите се оказаха твърде високи за това, с което той разполага като събрани средства.

Българинът, паднал от мост в Пекин: За случилото се, притесненията и какво следва
 
Николай и неговата майка ще потеглят към летището в китайската столица в понеделник вечерта, разказа Веселин Найденов:
 
Лекарите са дали своето разрешение да се прибере със самолет в това състояние, но трябва да бъде на легло. Няма как да седи, трябва да е на легло“.
 
Според становището на лекарите, по време на полета не е нужно присъствието на медицинско лице, затова Николай ще бъде придружаван само от своята майка.
 
От Министерството на външните работи обясниха пред Дарик, че при прекачването в Москва мъжът ще бъде пренесен на носилка, за което е взето съгласието и на двамата. Оттам са съдействали за резервация на самолетните билети, които са поети от българското здравно министерство.

Българин е тежко пострадал след падане от мост в Пекин
 
Лечението на Николай в България вероятно ще бъде в университетската болница в Плевен, обясни Веселин Найденов.
 
„Доколкото ми съобщиха родителите, университетска болница в Плевен. Нямам представа каква ще бъде сумата за това лечение, чакаме информация и да стартираме дарителска кампания. Сега наближава Великден, идва му и рожденият ден, на 1 май, така че се надявам да ги съчетаем нещата“, каза Найденов.
 
Въпреки сигнал срещу дарителската кампания на Николай Маринов в Китай, днес успешно е приключила проверката и парите ще бъдат преведени на болницата. От Министерството на външните работи посочиха, че са дали писмени гаранции за заплащането на разходите, а българското посолство в Пекин поддържа директна връзка с всички лекарски екипи, които са работили и консултирали българския пациент.