/ Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски"
България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа, съобщиха от Министерство на отбраната.

Първокурсниците от ВВВУ "Г. Бенковски" преминаха курс за оцеляване и живот в полеви условия

Подписването на на Писмо за намерение, с което се присъединиха към Инициативата на НАТО за многонационално сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа (NATO Flight Training in Europe (NFTE)) стана непосредствено след приключването на редовната среща на министрите на отбраната в четвъртък.

То е подписно от единадесет страни-членки на Алианса, включително и България. От българска страна документът е подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов: Военновъздушното ни училище може да бъде сред най-добрите в света

Инициативата има за цел да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.

За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ „Долна Митрополия“, въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за ПВО, а във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще се провеждат курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати.