България е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря.

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви в предаването "Здравей, България" на NOVA министърът на околната среда и водите Нено Димов

Все повече хора са с психични разстройства заради мръсния въздух и времето

По думите му страната ни е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Екологичният министър допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

Нено Димов допълни, че това стимулира производството на български горива от отпадъци и изгарянето на български. „На практика транспорта на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие.
 
NOVA