Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР
Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР / снимка: БГНЕС
Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР
80438
Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР
  • Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви по време на парламентарния контрол, че преди инцидента на полигона в Анево в МВР не е постъпвала информация за изпитание на муниции, но няма и такова законодателно изискване.

Посолството на САЩ: Американците в Анево работили по договор за Сирия

„Разработването и утвърждаването на инструкции за безопасност при осъществяване на дейности с взривни вещества е задължение на производителите", каза Бъчварова.

Тя коментира, че през 2013 дружеството, което е получило разрешение да ползва полигона, получава разрешение за търговия с оръжие, взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически изделия, валиден до 2018 година.

„Притежава и лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната от 2014 година. През 2011 година съответното дружество сключва договор за наем с ВМЗ - Сопот при Иганово. КОС изпълнява своите функции и не са регистрирани пропуски в тяхната дейност. Във връзка с осъществяване на търговската си дейност през 2013 дружеството сключва договор за съхраняване. Сключен е договор и за изпитание на ръчен гранатомет с граната с обучителна цел", добави вътрешният министър.

„Злополуката на 6 юни, при която загина един човек, а четирима бяха ранени, възниква във връзка с изпитание. Преди инцидента в МВР не е постъпвала информация за сключен договор за изпитание, тъй като няма такова изискване според закона", подчерта Бъчварова.