Бунт в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци
Бунт в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бунт избухна днес в дома за временно настаняване на незаконно пребиваващи у нас чужденци в Бусманци. Разбунтувалите се са шестима иракски граждани, които е трябвало да пътуват утре за Сирия и от там за Ирак. Поради отказ на унгарските власти да им издадат транзитни визи обаче пътуването е отложено за 30 април.

Малко след 13 часа шестимата иракчани заедно с няколко свои съмишленици се барикадират в един от коридорите на дома за временно настаняване на чужденци и започнали да палят част от инвентара. Иракчаните са влезли у нас преди повече от месец, като са заловени на зелената граница на държавата. Настанени са в дома в Бусманци, като е трябвало да бъдат екстрадирани до Сирия през Унгария и от там в Ирак. Властите в Будапеща обаче отказват да издадат транзитни визи на шестимата бегълци и за това пътуването им се отлага, заяви началникът на Генерална дирекция „Полиция” главен комисар Веселин Петров.

Шестима иракски граждани, които са искали да пътуват в утрешния ден, но тъй като поради други причини не е възможно да пътуват утре, пътуването се е отложило за 30-ти. И те са започнали едно неподчинение, нарушаване на вътрешния ред. Другите, които са започнали да им симпатизират, барикадирали една от вратите за коридорите и запалили един дюшек вътре и стари дрехи, от което са се обгазили и накрая си отвориха и излязоха, разказа Петров.

Малко след като са запалили част от общежитието, иракчаните започнали да задушават от дима в коридорите и сами се предали на полицията. Час след инцидента около дома за временно настаняване на чужденци имаше засилено полицейско присъствие, а да разговарят с шестимата бунтовници дойдоха и психолози от МВР.