Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по време на брифинг на партията в Народното събрание, че след експертна среща вчера с "Има такъв народ" са стигнали до съгласие и подкрепа за осем приоритета в сферата на икономиката. 

"Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили нейната роля на регулатор и помощник. Тук само ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира", каза Нинова. 

Пропадна ли идеята за кабинет на промяната: Високо напрежение и словесна схватка между ИТН, ДБ и ИБГНИ

"Второ, намаляване на лицензионни разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми. Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим работеща икономика и работни места. Четвърто - намаляване на регионалните различия. Пето за общините - постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините. Шесто - за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция по експортно застраховане за малки и средни фирми, за да подпомогнем износа на българска продукция. Седмо - за енергетиката. Две неща - искане от следващото редовно правителство пред Брюксел за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-изток". И осмо - запазване на ядрената енергетика", изброи Нинова и уточни, че това не изчерпва всички въпроси.

"Също така искаме да информираме, че днес продължаваме по плана и в 14.30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме", заяви още Нинова. 

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

Междувременно тя посочи, че вчера са отправили писмени покани към "Демократична България" и към "Изправи се БГ! Ние идваме!" и очакват отговор от двете парламентарни сили, но до момента нямат такъв.

Корнелия Нинова коментира, че нямат информация за разговорите между ИТН и ДБ и ИБГНИ.

"Какво се случва между другите потенциални партньори за подкрепа на едно правителство не е наша работа. Нека се разберат помежду си, нека седнат и да разговарят", каза лидерът на БСП.

Когато "Има такъв народ" обявят състава на Министерския съвет - събираме Националния съвет на партия и решаваме окончателно подкрепяме ли или не, заяви отново Нинова.

ИТН изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори