Имаше изключително много неистини, които се казаха от неделя досега във връзка с Националния съвет на БСП, който не се проведе заради липса на кворум. Аз и голяма част от нашите колеги не приемаме решенията на Националния съвет в неделя, тъй като за нас те са нелегитимни. Искам категорично да заявя, че кворум нямаше. Това може да се види и на видеозаписите, които бяха заснети.

Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков.

„За нас уставът и правилникът на Националния съвет бяха много безцеремонно потъпкани“, каза Таков и добави, че градската организация на БПС е пуснала сигнал с всички нарушения към общопартийната контролна организация.

Ръководството на БСП свали политическото доверие от общинските си съветници в София

„Ние сме задължени да продължим да изпълняваме своите функции. Пред нас след по-малко от 3 месеца предстои началото на кампанията на евроизборите“, посочи той и допълни, че в СОС предстои да се гледа бюджетът, освен това групата на БСП в СОС е внесла референдум за Паметника на Съветската армия.
За него е непонятно защо в навечерието на евроизборите и отчетни избори в партията се получава това нещо.

„Моите колеги няма да могат да се кандидатират на позициите, за които са легитимно избрани“, коментира още Таков и подчерта, че по-тежко наказание за градската организация от това не може да има.

Той добави, че предстоят много важни седмици и месеци пред цялата градска организация на БСП.

„Вече се чудя как да обясня на моите колеги това ли е наградата, така ли ги награждава ръководството на партията, че не могат отново да се кандидатират за постовете, за които те са избрани напълно легитимно“, каза още председателят на БСП-София.

„Аз и моите колеги не смятаме, че в момента са ни отнети правата“, поясни Таков и опроверга твърденията на ръководството, че нямало наказания.

„Ако това решение бъде вкарано в сила, ще засегне хиляди социалисти. Моите колеги няма да могат в следващите 12 месеца да се кандидатират за позициите, на които са съвсем легитимно избрани от районните конференции и от всичките колективни органи. Не може да продължават колективни наказания в БСП“, категоричен е той.

Таков заяви, че победата за кметския пост в София е била открадната и са имали уникалната възможност след 33 г. да имат ляв кмет. „Затова не мога да приема такова за нас неуставно и нелегитимно решение от част от ръководните органи на партията“, каза още той.

Еньо Савов, общински съветник от групата на БСП в СОС, член на НС на БСП и районен председател на район „Панчарево“, посочи, че той и колегите му са част от решението да заработи СОС, а не част от проблема. „Нищо другарско не видях. Беше излята огромна, дори не искам да казвам думата, пропагандна, жестока, гнусна“, заяви той.

Савов отбеляза, че твърдо отстояват своята позиция по редица въпроси. „Съдете ни по действията, а не по думите на други хора, които не знаят какво става в София“, призова той.

До 2 месеца БСП си избира ново ръководство в София и Бургас

Милка Христова от своя страна определи решенията на НС на БСП като колективно наказание. „Пътят на успеха минава през обединението, а не през колективните наказания“, отбеляза тя. По думите ѝ, ако „другарите имат все още партийна съвест, ще отсъдят, че такова решение няма“. „Зад нас е Леге, път за отстъпление няма“, заключи Христова.
БГНЕС