/ БТА
Продължават преговорите на БСП в опит за съставяне на правителство с третия мандат, връчен им от президента Румен Радев. Днес партията трябва да направи среща с Демократична България (ДБ) и предстои да стане ясно през деня дали тя ще се осъществи.

През уикенда БСП вече проведе преговори с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

Нинова: Ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, ако веднага върнем мандата

На срещата им Нинова заяви, че между 10 и 15 септември ще върнат мандата, ако не могат да го изпълнят. "Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на ГЕРБ", добави още Нинова.

По думите ѝ, позовавайки се на позициите на другите три партии, те не искат да подкрепят такова правителство засега.

Нинова увери, че до момента са положили необходимите усилия в диалог с всички и благодарение на тях са успели да стигнат до писмена платформа за ангажименти на едно общо правителство на промяната. След срещата на БСП стана ясно, че "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепят БСП за третия мандат.

Манолова със заявка да подкрепи кабинет, ако не участват ГЕРБ и ДПС (ВИДЕО)

"Няма да подкрепим правителство на всяка цена", заяви Манолова и каза, че "Борисов 3" е бил такъв пример. „След изявлението на ИТН на Слави Трифонов, че няма да подкрепят мандат на БСП, няма как да се сформира правителство. Без участието и без подкрепата на формациите на промяната – ИТН и ДБ, ние кабинет не подкрепяме, защото това би означавало подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това би било подмяна спрямо хората от протестите и изобщо българските граждани“, заяви още Мая Манолова. По думите й, обаче, те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи.

Вчера (понеделник, 29 август) Левицата предприе нов ход и покани на разговори синдикати и неправителствени организации, за да чуе техните искания за актуализацията на бюджета. Първи на масата за разговори с партията седнаха представители на туристическия и ресторантьорския бранш. Те посочиха, че секторът им е пред колапс и актуализацията на бюджета няма да ги спаси. По-късно на масата за преговори седнаха и Синдикалната федерация на служителите от МВР. В отговор на чутите предложения Корнелия Нинова обеща, че ще държи мандата, докато мине актуализацията на бюджета.

На среща при Нинова: Бизнесът иска безплатни PCR тестове

„Това е целта на тези срещи и да помолим колегите от другите групи да не превръщаме актуализацията в предизборна надпревара – кой е по-по най. Ще провалим държавата по този начин”, заяви Нинова.

А за съдбата на третия мандат, тя заяви, че още не е загубила надежда за редовно правителство, ако другите проявят разум и спокойствие.

На 1 септември БСП ще се срещнат с „Има такъв народ“ (ИТН). А на 3 септември ще обявят кандидата си за премиер.

Нинова: Не можем да държим мандата твърде дълго