„Ако върнем мандата ще оставим хората без актуализация на бюджета. Затова решихме да задържим мандата докато не осигурим парламентарно мнозинство за някои конкретни предложения между първо и второ четене по актуализацията“, каза Корнелия Нинова на среща на БСП със Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„В тази сложна ситуация на отношенията между партиите може да изпаднем в положение, в което всяка партия да внася предложения между първо и второ четене, да започне едно наддаване, накрая да няма мнозинство и да не може да се гласува нищо сериозно“, допълни още тя по време на срещата.

„Мислим между първо и второ четене, да внесем предложение за допълнително финансиране на структурите на МВР и Министерството на отбраната, във връзка и с новата заплаха от бежанска вълна", допълни още Корнелия.

„Актуализацията на бюджета, която внася служебния кабинет, не е предвидила средства за МВР  и Министерството на отбраната, относно средства за охрана на границата и всички други действия, които се налагат във връзка със случващото се в Афганистан", допълни Нинова.

Засега актуализацията на бюджета е предвидено да приключи до 7 септември.

"Ние ще искаме намаляване на срока все пак, защото не можем да държим мандата твърде дълго.", каза още Корнелия Нинова.

"Ако не съставим правителство
и президентът ни разпусне, поставяме в риск и националната сигурност, бизнеса и охраната на граница. Подхождаме разумно и отговорно към този въпрос. Не искаме да предлагаме популизъм, а разум и спокойствие", обоснова се Нинова.

От БСП казаха още, че между първо и второ четене, от парламентарната им група, ще внесат няколко предложения, свързани с финансирането на МВР.

Това са допълнителни разходи за издръжка в МВР в размер на 30 млн. лв. „Става дума за обезпечаване на тези заплати, за които поради други разходи и съкращения, не е имало възможност за ноември и декември“, каза Нинова.

„Освен това още 37 млн. лв. за противодействие на миграционния натиск и допълнителни разходи от 16 млн. лв. за актуализиране на лимитите по вещево имущество за държавните служители (парите за облекло), както и 10 млн. лв. за МВР болница заради COVID кризата“, допълни още тя.

Корнелия Нинова каза пред Синдикалната федерация на служителите в МВР, че преди да внесат предложенията, от БСП ще потърсят съгласие и с другите парламентарни групи относно тях, за да може да има мнозинство.