/ БТА
От БСП ще внесат искане за извънредно заседание на НС за отмяна изпращането на териториалните планове към ЕК.

"Внасяме днес писмо до председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков за свикване на извънредно заседание на парламента, обяви председателят на ПГ на „БСП за България“ и на БСП Корнелия Нинова на пресконференция във връзка с продължаващите четвърти ден протести на енергетици и миньори в страната.

Миньори от Бобов дол затвориха магистрала „Струма“, блокади има и на АМ „Тракия“ и Хаинбоаз

От левицата искат утре или вдругиден Желязков да свика извънредно заседание на НС, на което да бъде обсъдено предложението на опозицията от петък парламентът да възложи на Министерския съвет да отмени решението си за изпращането на териториалните планове за справедлив преход, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия, през който да се разговаря със синдикати, работници, парламентарно представени партии, за да се намери най-доброто решение.

Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава, натяга се допълнително напрежение, затова предприемаме конкретни стъпки, посочи Нинова. „Днес Борисов отново в типичен стил, стоейки отстрани, така малко правейки се на „умряла лисица“, дава съвети и критикува ПП-ДБ, но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза“, коментира тя. Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика, да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък, добави Нинова.
Теодора Цанева/БТА