/ ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3
Правителството публикува финалните варианти на териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Правителството прие Плана за справедлив преход, въглищните централи ще работят до 2038 година

Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали (ТЕЦ) и мини са разположени на територията на областта. По отношение на потенциално засегнатите работни места, област Стара Загора също се очертава като най-засегната. Водещата позиция на област Стара Загора по брутната добавена стойност се дължи на енергийния комплекс „Марица Изток“, което показва структурната роля на въгледобивната промишленост в икономиката на областта, се посочва в публикуваните текстове.

Област Кюстендил е най-уязвима от гледна точка на социално-икономически и демографски тенденции, тъй като процесът на постепенно преустановяване на добива на въглища и производството на електрическа енергия от въглища може да се проследи до последните две десетилетия. Междувременно не се планират нови работни места и икономически дейности. В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Предвижда се обаче справедливият преход към неутрална по отношение на климата икономика да обхване цялата територия на област Кюстендил с фокус върху въгледобивния и енергийния сектор.

Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места е разнообразно на общинско ниво в област Кюстендил – най-висока е концентрацията на засегнатите работни места в общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, докато останалите общини в областта са засегнати в по-малка степен.

Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места на общинско ниво в област Перник е съсредоточено в община Перник, а другата засегната община в областта по отношение на схемата за търговия с емисии (СТЕ) е Радомир, според териториалните планове.

Плановете бяха одобрени на извънредно заседание на Министерски съвет в петък и изпратени към Европейската комисия.

Енергетиците към правителството: Освен вашата оставка, нищо друго не ни остава

От тогава насам не спират протестите на енергетици и миньори, които са блокирали магистрала "Тракия" при Стара Загора и прохода Хаинбоаз. Днес се очаква блокади да има в Пернишко и АМ Струма край Бобов дол.