БСП настоява за касиране на изборите в Сандански
БСП настоява за касиране на изборите в Сандански / netinfo
Ръководството на БСП призова за касиране на изборните резултати в Сандански заради манипулация на вота. Социалистите ще внесат жалба в ОИК и в ЦИК, както и в прокуратурата заради подписаното споразумение с нарушители на закона, купували гласове.

Официалното становище на соцръководството е, че случилото се на местния вот в Сандански е опит за феодализация на общината от икономически структури. Този модел е опасен и за гражданите на общината, и за демократичното развитие на страната, заяви секретарят на БСП и член на централния предизборен щаб Ивелин Николов: „Изпълнителното бюро отхвърля и осъжда порочния модел на самоуправление (в кавички), което се налага чрез манипулирани избори в Сандански”.

От БСП призоваха още да бъде огласено името на районния прокурор, подписал споразумението с бизнесмена Никола Малчев, признал си за купуване на гласове: „Изразявам учудване от поведението на Районна прокуратура, която се е съгласила на споразумение с нарушителите на закона, което от юридическа гледна точка може и да е издържано, но от гражданска и морална е недопустимо”.

До края на месеца социалистите ще предложат за обсъждане на ГЕРБ и партиите в парламента промени в изборното законодателство и в закона за партиите. Те трябва да се приемат през есента. Очаква се да бъдат променени критериите за регистрация на партии, като ще се изисква такава и на местно ниво, освен на централно, обясни Ивелин Николов, който визира победилите на вота в Сандански формации без структури – Народняшката партия „Никола Петков” и Радикалдемократическата партия на България.

Соцръководството очаква още местното партийно ръководство на БСП в Сандански да си подаде оставката заради изборния провал.