Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев / Пресцентър на БСП
БСП поиска проектът на Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде разгледан и в парламента. Тази позиция на левицата бе представена в декларация от парламентарната трибуна от Драгомир Стойнев, който е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат планирани и одобрени до 31 декември 2020 г., каза той.

Все още имаме време да проведем задълбочен политически и експертен дебат и да излезем с наистина качествен национален план за възстановяване, призова Стойнев.

Червеният депутат аргументира искането на левицата и с това, че Еврокомисията е подкрепила инициативата на БСП националните парламенти да участват в планирането и контрола на управление на средствата, които страните членки ще получат.

Драгомир Стойнев отбеляза, че е поставил въпроса на конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, а преди седмица се е получила и официална позиция на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, в която се казва, че от гледна точка на Комисията ангажираността на националните парламенти с плана е от ключово значение за ефективното изпълнение.