Испания, Франция и Великобритания водят класацията сред европейските държави с най-много новозаразени
В много страни след края на летните пътувания случаите на заразени с COVID-19 се увеличават. Испания, Франция и Великобритания водят класацията сред европейските държави с най-много новозаразени.

Заразените с коронавируса по света надхвърлиха 28 милиона

Правителството във Франция вече обмисля въвеждането на по-строги мерки. Говори се за евентуално поставяне под карантина на някои райони. Носенето на маски на публични места, включително и на улицата, е задължително.

От 1 септември децата там вече ходят на училище. Носенето на маски в час от ученици над 11-годишна възраст е задължително, а преподавателите носят пластмасови шлемове. 10 дни по-късно, има над 30 затворени учебни заведения заради случаи на коронавирус.

Ако заболелите в едно училище са повече от трима, то се затваря. А ако родителите на дете, останало у дома, не могат да работят от вкъщи, то работодателя е длъжен да изплаща 70% от месечното му възнаграждение.

СЗО подкрепя отваряне на страните след карантината с 4 основни стъпки

Някои от съседните държави на Франция ограничиха достъпа на свои граждани до страната. Великобритания е една от тях. От 14 септември англичаните нямат право да се събират по домовете си в групи по-големи от 6 души. За да се ограничи разпространението на вируса, през последните седмици британското правителство не спира да въвежда нови мерки.

Истинското предизвикателство обаче идва преди 10 дни с началото на новата учебна година. „Училището, което посещават моите деца, отвори със седмица закъснение. Всеки от родителите разполага с 20 минути сутрин и 20 минути следобед, за да вземе детето си.

Предварително бяхме получили имейли, имаше и записано видео, в което директорът обясни откъде ще се влиза и излиза”, разказа живеещата във Великобритания Вероника  Лазарова.

Въпреки, че е владение на Великобритания, разстоянието от Гибралтар до границата с Испания се изминава пеша за 10 минути, защото задморската британска територия, се намира в най-южната част на Пиренейския полуостров. Коронавирусът не подминава и това парче земя разпростиращо се на 7 кв. км.

СЗО: Маската не е достатъчна за предпазване от коронавирус

„Този четвъртък празнувахме Националния ден на Гибралтар. По традиция всички се обличат в червено и черно и излизат по улиците на града, за да участват в събития, игри, концерти.

Тази година правителството забрани всички социални събирания и концерти и дори забрани фойерверките на площада”, обясни живеещата там Олимпия Пейчева. През април, след като границата с Испания затваря, случаите на заразени в Гибралтар, са 0.

В момента заради близостта с Испания, заразените са вече 40, при население от малко над 30 000 души.
nova.bg